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Western Australian Coding Rule 

0719/14 Pancytopenia   

 

ACCD Coding Rule Pancytopenia (Ref No: Q2761) was retired on 30 June 2019.  
 
In ICD-10-AM/ACHI/ACS Eleventh Edition (effective 1 July 2017), ACS 0304 Pancytopenia was 
amended to provide guidance on coding of pancytopenia. 
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Western Australian Coding Rule 

0817/06 Pancytopenia  

 

WA Coding Rule 0311/02 Pancytopenia is superseded by ACCD Coding Rule Pancytopenia (Ref 
No: Q2761) effective 1 January 2014; (log in to view on the ACCD CLIP portal). 

 

DECISION 

WA Coding Rule 0311/02 Pancytopenia is retired.  

[Effective 1 January 2014, ICD-10-AM/ACHI/ACS 8
th
 Ed.] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.accd.net.au/Clip/account/SignIn.aspx
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Western Australian Coding Rule 

0311/02 Pancytopenia   

 

Q. 

The definition of pancytopenia given by ACS 0304 is a combination of three blood disorders: 
anaemia, neutropenia and thrombocytopenia. ACS 0304 states that D61.9 Aplastic anaemia should 
be assigned for documentation of pancytopenia alone (without mention of specific blood 
abnormalities). When we see documentation of pancytopenia and one or two of the blood 
abnormalities, we have been coding the specific abnormalities as well as the pancytopenia code. 
The reasoning behind this is that pancytopenia is three blood disorders so documentation of 
pancytopenia should be coded as well. Is this correct reasoning or should we code only the specific 
blood abnormalities and not D61.9 when we have documentation of pancytopenia and one or two 
out of the three blood abnormalities? 
 

A. 

 
If only one or two of the blood abnormalities anaemia, neutropenia or thrombocytopenia are 
documented, code these abnormalities only, do not assign D61.9 Aplastic anaemia. A query will be 
sent to NCCC regarding this. If pancytopenia is due to drugs it should not be coded to Aplastic 
Anaemia unless specified as such by the treating Doctor.  

 

DECISION 

Code out the blood abnormalities that are documented only. If the pancytopenia is due to 
drugs it should not be coded to Aplastic Anaemia unless specified as such by the treating 
Doctor. A query will be sent to NCCC.  

[Effective 23 March 2011, ICD-10-AM/ACHI/ACS 7
th
 Ed.] 

 


